De cumparat cumparam funiculare, dar unde pregatim funicularistii?

Timp de ani buni, marea majoritate a discutiilor cu forestieri interesati de achizitionarea unui funicular incepeau cu „Cat costa?”, iar de multe ori se opreau brusc atunci cand era prezentat pretul, mai ales daca era vorba de un utilaj nou.

 

In ultimul an, s-a produs o schimbare importanta: prima intrebare a devenit „Pregatiti funicularisti?”

 

Este expresia preocuparii crescande fata de reintroducerea instalatiilor cu cabluri in exploatarile forestiere, una care se manifesta in principal printre firmele de exploatare, dar care au inceput sa fie urmate indeaproape de ocoalele silvice din zona de deal si de munte.

 

 

Daca in primul caz, firmele de exploatare urmaresc diferentierea fata de concurenta si obtinerea unui avantaj competitiv, in cazul ocoalelor silvice este mai degraba vorba de efectuarea la timp a anumitor lucrari silvice in zone inaccesibile tractoarelor forestiere si in special accesibilizarea si punerea in piata a lemnului de foc necesar populatiei locale.

 

Si pentru unii si pentru altii avem o veste buna: oferta noastra include automat asistenta tehnica la livrarea funicularului, acoperind fazele de proiectare, montare si dat in lucru efectiv, precum si posibilitatea de a pregati viitoarea echipa de funicularisti in Elvetia, la scoala unde se formeaza forestierii elvetieni: Centrul de formare profesionala din Maienfeld, localitate faimoasa datorita personajului de poveste Heidi, fetita muntilor.

 

 

Perioada de scolarizare dureaza intre doua si trei saptamani, timp in care cursantii instaleaza efectiv un funicular, lucreaza cateva zile cu el, dupa care dezinstaleaza in vederea mutarii pe alta linie. Instructorii elvetieni sunt oameni cu experienta de lucru directa, funicularisti contractati special de catre scoala, ei alaturandu-se profesorilor locali.

 

Scoala are propriile instalatii de funicular si este frecventata de cursanti din intreaga lume, predarea facandu-se in limbile germana, engleza sau italiana.

 

 

Cel mai mare castig pentru cursanti este ca pot interactiona si invata direct de la practicieni elvetieni cu ani de experienta acumulata in zeci de parchete exploatate cu funicularul.

 

Asa cum poate va asteptati, Wyssen Seilbahnen AG este unul dintre partenerii de traditie ai acestei scoli: este posibila invatarea atat pe un funicular de lunga distanta traditional, cu motor W40 autotractabil si carucior HY4 sau slackpuller, cat si pe o instalatie cu turn si carucior HY2.

 

 

De-a lungul anilor, colaborarea nu a constat doar in furnizarea de echipamente pentru lucrul efectiv, dar si in ceea ce priveste dezvoltarea unui software de proiectare si elaborarea manualelor de instructiuni si traducerea lor pentru clienti din peste 60 de tari unde pot fi gasite la lucru instalatiile Wyssen.

 

Pentru Romania, reintroducerea funicularelor in exploatarile forestiere este un deziderat mentionat in Strategia Nationala pentru Paduri 2030, scopul principal fiind cresterea nivelului de calitate a actului de exploatare, efectuarea la timp a rariturilor si taierilor definitive, astfel incat arboretele sa-si poata pastra multifunctionalitatea, precum si furnizarea de lemn de calitate pentru industria de prelucrare si populatia dependenta de lemn de foc.

 

Un aspect de foarte mare importanta il reprezinta interventia rapida si cu utilaje de mare productivitate in cazul dezastrelor naturale, gen doboraturi de vant sau rupturi cauzate de zapada apoasa care, in caz ca nu sunt accesibilizate si exploatate rapid, pot conduce la alte dezastre de proportii si mai mari, de genul atacurilor de gandaci de scoarta in padurile de rasinoase.

 

 

Dat fiind faptul ca reteaua de drumuri forestiere din Romania este una deficitara, in special in zona de munte, cu relief framantat, cu traversari frecvente de cursuri de apa, solutiile bazate pe funiculare de lunga distanta ce permit lucrul pe distante de pana la 2000 m sunt cu atat mai potrivite si necesare, raspunzand optim provocarilor din teren.

 

Acum ca putem pregati personalul deservant, mai ramane ca ocoalele silvice sa planifice lucrari si licitatii la nivel de bazinet sau bazin forestier, la care sa primeasca firmele care fac dovada interesului de a-si moderniza si adapta parcul de utilaje la nivelul cerintelor europene, care se vad in afacerea asta si peste 10 ani sau 20 de ani!

 

Pentru toti cei interesati, disponibilitatea noastra de a facilita un transfer tehnologic care sa incorporeze in mod obligatoriu componenta de know-how, este maxima!

 

 

Tuturor profesionistilor din sector, le dorim sa aiba parte de sarbatori fericite alaturi de cei dragi si de un an 2024 bun, cu afaceri la inaltime si la propriu si la figurat!

 

 

Daniel Paul Dima

 

Wyssen Funiculare SRL

 

+40 731 037 496

danielpaul@wyssen.com