Debitarea lemnului la o ferma organica din Alpii Elvetieni

Aceasta ferma organica de la munte este accesibila doar cu un tren montan, asa ca proprietarul fermei a achizitionat un fierastrau mic LT15 pentru a nu depinde de transport si folosi propriul lemn.

 

 

“Numele meu este Heini Hutter. Traiesc pe Muntele Rigi in Elvetia si administrez o ferma organica montana cu capre, vaci si oi. Stau aici de 10 ani. Ferma este unica, deoarece poti ajunge aici doar cu trenul montan sau catarandu-va pe sine.”

 

 

Cunoscut sub denumirea de tren ‘cogwheel’ (roata dintata), acest tip de tren ruleaza pe sine ca orice alt tren, dar are un angrenaj suplimentar care este atasat de sina zimtata dintre cele doua sine drepte. Angrenajul se blocheaza pe aceasta sina zimtata, tragand trenul in sus pe cai ferate montane neobisnuit de abrupte pana pe varful Muntelui Rigi.

 

 

“Pe munte, detin 3 hectare de padure, dar fara niciun drum de acces am fost limitat doar la a produce lemn de foc din aceasta – pana acum.”

 

“Am intotdeauna nevoie de lemn aici. Grajdurile si vechea casa necesita reparatii si imbunatatiri. Am consultat piata si m-am uitat la cateva modele de fierastraie diferite, dar am beneficiat de un pret bun pentru acest LT15 si astfel l-am cumparat.”

 

Acum, dl. Hutter poate sa isi recolteze proprii copaci in functie de nevoile sale.

 

“Debitarea lemnului a reprezentat ceva complet nou pentru mine. Lucrul cu fierastraul l-am gasit mereu fascinant. De fiecare data cand vad un fierastrau ca ruleaza, imi place enorm sa il urmaresc. Pur si simplu mirosul de lemn proaspat taiat este extraordinar!”

 

 

“Cand am cumparat fierastraul Wood-Mizer, nu avem cunostinte propriu-zise despre debitarea lemnului. Dar a reprezentat o investitie excelenta pentru mine.”

 

“Traiesc singur aici pe munte, iar orasul este foarte departe. Am nevoie de aceasta distanta. Ma bucur de o panorama superba si pot vedea de aici intreaga lume, dar in acelasi timp pastrez distanta fata de ea. Imi place foarte mult acest lucru. Nu simt ca exista dezavantaje in traiul de la munte – altfel nu as fi aici, corect?”

 

 

Gasiti mai multe dintre aceste povesti pe www.woodmizer.ro