PALETI DIN LEMN - FORME SI INTREBUINTARI
La nivelul intregii economii mondiale, paletii reprezinta in acest moment un element cheie in ceea ce priveste productia, ambalarea, transportul si depozitarea marfurilor. Astazi nici nu ne-am putea macar imagina cum ar putea functiona industriile productatoare, cea logistica si cea de retail fata ajutorul paletilor, care, reprezinta unealta principala in ceea ce priveste ambalarea si manipularea sigura si eficienta a marfurilor, incarcarea si descarcarea rapida a acestora precum si transportarea lor in conditii de siguranta cu costuri cat mai reduse.
Paletii, in functie de industria care-i utilizeaza, de modul de transport, modul de depozitare s.a.m.d. pot avea diferite structuri, dimensiuni si de asemenea pot fi confectionati din diferite materiale.
In functie de materialul din care sunt facuti, putem avea urmatoarele tipuri de paleti:
- PALETI DIN LEMN (utilizati la scara larga, in majoritatea domeniilor de activitate);
- PALETI DIN PLASTIC (utilizati in principal in domeniul farmaceutic si cel alimentar);
- PALETI DIN OTEL (utilizati cu precadere in anumite zone de pe glob dar si in anumite domenii);
- PALETI DIN OTEL SI LEMN (paletii tip Dusseldorf, iarasi, cu o utilizare destul de restransa);
- PALETI DIN OSB (ceruti la scara mica, doar in anumite domenii);
- PALETI DIN RUMEGUS PRESAT (la fel, ceruti la scara mica, doar in anumite domenii);
- PALETI DIN CARTON (folositi in principal la expunerea in magazine a marfurilor usoare sau medii ca si greutate).
Piata paletilor se compune insa in principal din paleti de lemn. Se estimeaza ca acestia acopera peste 80% din numarul total de paleti la nivel mondial.
Succesul paletilor din lemn vine ca urmare a urmatoarelor avantaje:
- SUNT CEI MAI IEFTINI, fiind declasati aici doar de paletii din carton si rumegus, industrii care inca sunt inca la inceput iar tehnologiile producatoare de astfel de tipuri de paleti sunt inca rare si scumpe si deci nu toate firmele pot avea acces facil la ele;
- MATERIALUL DIN CARE SE PRODUC SE GASESTE CEL MAI USOR;
- POT FI CONFECTIONATI USOR intrucat tehnologia necesara pentru a produce paleti din lemn este cu mult mai ieftina decat tehnologiile necesare pentru oricare alt tip de palet din celelalte categorii de paleti enumerate mai sus;
- POT FI REPARATI USOR deoarece daca un element al paletului (adica o scandura sau un picior) crapa sau se rupe, acel element se extrage si se inlocuieste cu al alt element iar paletul poate fi folosit pe mai departe ori la ceilalti paleti acest lucru este imposibil.
- SUNT BIODEGRADABILI, se descompun usor sau pot fi reutilizati intrucat paletii din lemn scosi din uz pot fi pusi pe foc, tocati pentru rumegus si deci impactul lor asupra mediului este minim.
In functie zonele de pe glob, paletii de lemn sunt structurati in urmatoarele categorii:
- PALETI SIMPLI, de uz general, utilizati in intreaga lume in divesre domenii
- PALETI EUROPENI sau europaleti
In aceea ce priveste dimensiunile paletilor din lemn, acestia se impart in 2 mari categorii.
- PALETI LA DIMENSIUNI STANDARD si anume: 600x800; 800x1200; 1000x1200;
- PALETI LA DIMENSIUNI ATIPICE: orice alta dimensiune decate cele trei standard specificate mai sus.
Indiferent de forma, dimensiunea, structura sau materialul din care sunt facuti, rolul paletilor si de fapt motivul pentru care au fost initial inventati, este ca sa asigure ca la noi sa ajunga usor, in siguranta si mai ales mult mai ieftin, produse din toate colturile lumii.