SCM a prezentat la Ligna Smart Factory la scara umana

O noua interactiune intre om si robot, combinata cu excelenta din tehnologiile SCM. Noi modele pentru fiecare faza de prelucrare a lemnului, dar si noi SOFTWARE si servicii digitale ca raspuns la nevoile Industriei 4.0 si personalizarii in masa

 


 

Soliditatea, fiabilitatea si capacitatea de inovare a SCM isi gasesc reprezentarea concreta in spatiul expozitional enorm de peste 4.000 de metri patrati din sala 13, unde SCM  a prezintat "Smart & Human Factory", viziunea sa asupra fabricii viitorului pentru industria mobilei: un sistem de celule flexibile automatizate, modulare si usor reconfigurabile, integrat cu roboti industriali antropomorfici si colaborativ si cu naveta inteligenta programabila autonoma, bazata pe unitatea de productie, capabila sa se deplaseze si lucreze alaturi de operator in siguranta. O noua fabrica inteligenta, dar intotdeauna la scara umana, conceputa sa raspunda din ce in ce mai mult si mai rapid la provocarile personalizarii de masa si care depaseste sistemele traditionale de automatizare: celulele SCM de ultima generatie, de fapt, pot fi compuse la satisfcatia clinetilor, pentru a satisface cele mai variate cerinte de procesare.

 

 

Grupul a prezentat la Ligna si  un alt spatiu expozitional mare in sala 16, cel dedicat solutiilor tehnologice de suprafete care integreaza si completeaza proiectul Surface Technologies prezentat de SCM in Hanovra.
 

"Smart & Human Factory": un model de productie de vârf cu sisteme de automatizare  si interactiune robot-om  flexibile si modulare


Sistemul prezentat de SCM in Ligna este doar un exemplu al diferitelor configuratii pe care Smart & Human Factory le poate lua pe baza nevoilor specifice si diferite ale companiei individuale, dar raspunde intotdeauna la toate comenzile care vin de pe piata, personalizându-le in functie de solicitari si, in acelasi timp, sa reduca problemele care pot aparea la nivel logistic dintr-o productie in masa personalizata. Un lot de 500 de piese poate fi produs intr-o singura trecere cu doi operatori, un supraveghetor si o suprafata de operare de 600 de metri patrati, insa este posibila si o capacitate de productie mai mare - pâna la 800 de piese  de exemplu - prin schimbarea configuratiilor a masinilor. Iar investitia poate fi facuta pas cu pas in functie de evolutia pietei.


Nu numai ca: conceptul "Smart & Human Factory" al SCM poate fi extins pentru a crea o dotare completa - bai, bucatarii, camere de zi, camere - in cadrul aceleiasi unitati de productie, utilizând o serie de combinatii de cai de transfer si celule flexibile de prelucrare.
 

PROCESUL
La Ligna, vizitatorii au putut urmari productia pe diferite tipuri de dulapuri cu un proces care urmareste sa optimizeze cât mai mult posibil operatiunile de taiere, cantuire si gaurire a panourilor, ca si cum ar fi produse in serie, astfel incât sa se reduca deseurile, ramasitele si retehnologizarea masinilor pentru schimbarea locului de munca si reasamblarea comenzilor la sfârsitul procesului, mutând personalizarea in aceasta faza.


In acest sistem operatorul este usurat de activitati repetitive cu valoare adaugata scazuta, datorita adoptarii de roboti industriali antropomorfi, este asistat de roboti colaborativi in etapele finale ale procesului (asamblarea, introducerea feroneriei, distributia adezivului si finisarea suprafetelor) in siguranta absoluta, fara utilizarea de garduri. In plus, logistica procesului este flexibila datorita utilizarii automatelor inteligente de transfer automate AMR (Robot Mobile Autonomous). Totul este gestionat si optimizat de software-ul supraveghetor  Maestro active watch pentru a monitoriza starea fiecaruia dintre produsele procesate de la inceput pâna la sfârsitul traseului si integrata de sistemul de conectare IoT Maestro, sistemul de colectare si analiza a datelor de la tehnologiile SCM , care, pe de o parte, permite un control deplin al fluxului de productie si, pe de alta parte, punerea in aplicare a modelelor de intretinere inteligenta si predictiva.
Acesta porneste de la domeniul software-ului si al serviciilor digitale, care reproduce, la fel ca intr-un birou de design real, toate detaliile dulapurilor pe care doriti sa le produceti, va permite sa gestionati vânzarea si achizitionarea comenzii, sa incheiati cu generarea de date si programe de masini de productie.


Procesul de fabricatie incepe pe insula de taiere unde materialul brut, stocat in flexstore hp, magazia automatizata de panouri de inalta performanta, este incarcata in masinile de lucru (integrate in depozit) pentru taierea  cu freza sau lama . Primul tip de taiere este realizat de o masina gabbiani s, distinsa prin dispozitivul Saw-Set, pentru o setare mai rapida si mai precisa a uneltelor. Nestingul se efectueaza  in noul centru CN  morbidelli X400, prezentat pentru prima data la nivel mondial, destinat sa aplice cea mai buna performanta a tehnologiei "all-in-one" a centrelor de prelucrare SCM si la acest tip de procesare 5 axe pentru panou.

 

 

 

Panourile taiate din centrul de prelucrare sunt apoi descarcate de  un robot antropomorfic pe o naveta AMR si sunt duse pe urmatoarea insula de cantuire. Aici procesarea are loc pe o celula de stefani H, o noua generatie de celule pentru procesarea "lotului 1", cu solutii de inalta tehnologie, chiar si cu investitii reduse, iar noul sistem de punti "pickback" pentru returnarea automata a panourilor, ceea ce permite gestionarea simpla si "just in time" a productiei.


Dupa cantuire,naveta transfera panourile catre insula de gaurire/ insertie unde nu sunt numai gaurite in noul centru CN ux200d, dar sunt prelucrate si cu noul sistem exclusiv cu axa variabila dubla, reglabil in functie de distanta dintre gauri. Odata ce procesul de prelucrare a fost finalizat in masinile de lucru, panourile sunt transmise printr-un transfer catre robotul antropomorfic care recompune kiturile pregatite pentru asamblarea fiecarei comenzi individuale, datorita indicatiilor supravegherii, controlului Maestro active watch.

 

 

Un alt robot mobil autonom (AMR) efectueaza apoi transferul seturilor pe insula de asamblare. Procesul se termina cu trecerea dulapului preasamblat in presa  action e  pentru o ansamblare precisa a dulapului. Produsul finit este transferat apoi pe o alta naveta catre zona de depozitare. Vizitatorii au putut  vedea noul model "Smart & Human Factory" l si pe insula dedicata tratarii suprafetelor unde, in paralel cu productia diferitelor tipuri de mobilier din celelalte insule ale standului SCM, usile sunt prelucrate cu ajutorul un sistem dmc, conceput pentru a satisface companiile mijlocii si mari care solicita cea mai inalta calitate in operatiile de slefuire si finisare. La iesirea din masina de slefuit, un alt robot de colaborare are sarcina de a rafina in continuare finisajul usii.

 

Proiectul "SCM Surface Technologies", reinnoirea gamei software si servicii digitale si multe "intrari noi" pentru procesare a panoului, a lemnului masiv, a tamplariei si a tamplariei

La Ligna 2019 SCM a prezentat peste saizeci de solutii tehnologice ale gamei sale, luând in considerare si standul Superfici din sala 16, cu inovatii importante in ceea ce priveste modelele, dispozitivele, optiunile si software-ul. Indiferent daca sunt integrate in procesul automatizat "Smart & Human Factory" sau in mod autonom, scopul solutiilor aflate in expozitie este intotdeauna satisfacerea celor mai diverse nevoi ale unei productii personalizate si integrate, pentru a satisface nevoile companiei specifice fara a renunta la avantajele productiei industriale.

 

SCM TEHNOLOGII SUPRAFETE
Gama larga de tehnologii de slefuire, presare si finisare pe care SCM le-a adus târgului, s-au deosebit ca singurul partener in intregul tratament de suprafata: produse si servicii la 360 de grade si solutii exclusive  de finisare, pentru a satisface toate nevoile procesului si tipului de produs final.

 

 

Din grupurile inovatoare de functionare ale sistemelor dmc, care transforma conceptul de masina de slefuit intr-un centru modular cu abraziv flexibil, pe suprafetele de vopsire prin pulverizare si aplicarea unui clei, echipat cu roboti pâna la presele sergiani 3d, care permit innobilarea suprafetelor inegale : toate aceste solutii va permit sa pregatiti si sa tratati suprafetele pentru a realiza produse finite cu efecte de finisare 3D, cum ar fi desene de unda, prelucrare manuala, structurate si taiate, capabile sa ofere senzatii originale tactile si vizuale. Tot in standul Superfici (Sala 16) au fost prezentate cele mai exclusiviste solutii de finisare. Printre acestea, roboti antropomorfici si cartesian pentru vopsirea panourilor si usilor si ferestrelor, gama larga de pulverizatoare care vizeaza diferite cerinte de aplicare si capacitate de productie, masini de vopsit cu role de ultima generatie si uscatoare cu UV si UV cu LED. Masini toate in versiunea "4.0".

 

 

NOI TEHNOLOGII PENTRU PRELUCRAREA
PANOURILOR, LEMN MASIV, DULGHERIE SI  TAMPLARIE

Printre "noile intrari", noile solutii pentru gaurile morbidelli cx 220 si ux200d si noua gama nesting morbidelli x200/x400 x200 / 400, ca raspuns la necesitatile  unei piete orientate din ce in ce mai mult spre productia "lot 1" si care trebuie sa combine viteze mari si flexibilitate maxima in schemele de taiere a panourilor. De asemenea, pentru procesarea "lotului 1", o alta caracteristica importanta este gama de celule de cantuire  stefani cu noul sistem de punti de retinere pentru returnarea automata a panourilor, ceea ce permite gestionarea simpla si "la timp" a productie.

 

 Pentru lemnul masiv, noile centre de lucru cu 5 axe hypsos cu cabine integrate  concepute pentru decoratori interiori si pentru prelucrarea tridimensionala a elementelor complexe si de dimensiuni mari,balestrini power cu un design total nou , cu electromandrine mai puternice precum  si o alta structura armata, garantând performante ridicate, fiabilitate si siguranta.

 

 

Asteptari mari, de asemenea, pentru oikos x noul centru de prelucrare dedicat productiei de elemente structurale si panouri de perete X-lam / CLT echipate cu grupul exclusiv de operare cu 6 axe.

Numeroase "intrari noi", inclusiv masini de tâmplarie, inclusiv px 350i, noul ferastrau circular cu carucior mobil, cu lama inclinata pâna la 46 °, care va permite sa lucrati in siguranta maxima, cu dimensiuni reduse si datorita exclusivitatii presor garanteaza o etansare perfecta a panoului.

 

MAESTRO DIGITAL SYSTEMS: SERVICII SOFTWARE SI DIGITALE

Cu ocazia Ligna 2019, SCM reinnoieste si isi consolideaza in continuare gama de produse de birou si interfata, supraveghere si control al masinilor, impreuna cu o oferta bogata de servicii digitale. Operarea  este din ce in ce mai simplificata, iar eficienta sistemelor si a masinilor este in mare masura marita pentru a obtine rezultate care nu au fost deocamdata de neconceput. Clientul "nu mai este singur", fiind capabil sa fie informat mereu si pretutindeni despre nivelurile de performanta a productiei masinilor lor si sa primeasca tot sprijinul, consilierea si instruirea necesare pentru optimizarea proceselor lor industriale. O linie directa si un serviciu din ce in ce mai eficient, direct si exclusiv, care revolutioneaza, de asemenea, activitatile post-vânzare.

 

Pentru a satisface nevoile unei productii de 4.0, platforma de conectare IoT Maestro este extinsa la noile tehnologii din gama larga de SCM (taiere, cantuire, gaurire -frezare, nesting si tratament canturi) atât in prelucrarea panourilor, cât si a lemnului masiv. Datele colectate si informatiile disponibile cresc datorita introducerii kiturilor specifice de senzori pentru tehnologia capabila sa monitorizeze componentele vitale ale utilajului, detectând orice conditii critice sau suboptimale de utilizare in timp real. In plus, combinatia dintre conectarea Maestro si ochelarii de realitate Smartech augmentate consolideaza in continuare serviciul de asistenta tehnica la distanta.

 

 

Acest sistem avansat de colectare si analiza a datelor de la masinile SCM ofera clientului un control optim asupra fluxului de productie al masinii sau a instalatiei, implementarea unei intretineri rapide, inteligente si predictive si o planificare din ce in ce mai eficienta a strategiei de piese de schimb.

 

Actualizari importante si pentru software-ul aflat la bordul masinii , lansând gama HMI activa de ultima generatie Maestro (mentiune speciala la ultimul concurs german de design). Acesta este cel nou cu o interfata operator care, combinata cu consola touch-M, revolutioneaza interactiunea cu tehnologiile SCM. La Ligna, proiectul este lansat pe toate masinile, oferind toate aceste tehnologii un singur mediu de utilizare si un aspect grafic comun. Acest lucru simplifica foarte mult activitatea operatorului, reducând posibilitatea de eroare si cresterea productivitatii.

 

Stiri excelente si pentru software-ul de birou: in plus fata de ultima versiune a software-ului de supraveghere pentru sistemele de celule integrate Maestro watch, versiunea Maestro cnc 2019 va fi lansata cu actualizari importante, pentru centrele de prelucrare  si  de gaurit CNC.

 

Software simplu, intuitiv, dar mai presus de toate integrabil, capabil sa interfereze cu alte sisteme folosite in cadrul clientului.