Sistemele de taiere de la Wood-Mizer adauga productivitate si economisesc costurile de operare

Sistemele de taiere de la Wood-Mizer combina mai multe masini de debitat intr-un singur sistem pentru a produce cherestea intr-un mod mai controlat si mai eficient. Aceste sisteme sunt proiectate si personalizate pentru fiecare client in parte si cerintele lor specifice. Acestea pot varia de la linia de debitare cu control de la distanta LT70 la SLP1 / SLP2 Smart Log Processing si pana la sistemul avansat TITAN Log Processing Sawmilling System. Wood-Mizer are o echipa experimentata si dedicata de ingineri pentru a dezvolta diferite sisteme de debitare care produc mai multa cherestea si mai putine deseuri, reduc costurile de instalare, operare si intretinere si scad cerintele de forta de munca.  

 

 

Urmariti prezentarea online a unui sistem de taiere cu fierastrau LT70 HEAVY DUTY si statie de control de la distanta, circular multi-lama EG300 si echipament de manipulare a materialelor aferent, inclusiv o rampa de incarcare a bustenilor, o masa de sortare si un transportor antrenat de lant. Gazda prezentarii este Adam Kubiak, director de vanzari industriale din cadrul Wood-Mizer, unul dintre inginerii de top ai companiei Wood-Mizer.     

 

 

Sistemul de taiere Wood-Mizer LT70 HEAVY-DUTY

 

Fierastraul LT70 HEAVY-DUTY imbina cele mai bune caracteristici ale celor doua cunoscute masini Wood-Mizer - capul de taiere LT70 si patul de fierastrau industrial WM4000. Combinand aceste componente intr-o singura unitate robusta, Wood-Mizer a dezvoltat un fierastrau eficient si rapid, pastrand in acelasi timp intretinerea la costuri reduse si usurinta de utilizare. 

 

„Clientii Wood-Mizer pot alege intre doua tipuri de capete de taiere - capul standard cu o capacitate de taiere maxima de 95 cm in diametrul busteanului si capul lat cu o capacitate de taiere maxima de 105 cm in diametrul busteanului”, explica Adam Kubiak. 

 

 

Capul de taiere este actionat de motorul electric standard de 18,5 kW (25 CP) sau optional de 22 kW (30 CP). 

 

Distanta dintre rolele de ghidare a panzei este de 73 cm pe capul standard si de 86 cm pe cel mai lat, ceea ce inseamna ca latimea maxima a prismei poate atinge 64 cm, respectiv 78 cm. Doua volante cu curea de 24 mm (peste 600 mm) utilizeaza panze de fierastrau de 38 mm latime si 477 cm lungime. Exista doua ghidaje ale panzei, cel stang este mobil (si asociat cu unitatea de curatare LubeMizer), iar cel drept este fix. "Ghidajul standard al panzei are o rola care deviaza panza cu aproximativ 6 mm, iar doua blocuri de ghidare o sustin. Aceasta solutie ofera multa precizie in timpul taierii", ne impartaseste Adam Kubiak. 

 

"Parametrii recomandati pentru tensionarea panzei sunt prezentati pe eticheta, langa pompa hidraulica manuala. Uneori, operatorii de fierastraie aplica o tensiune prea mare panzei atunci cand nu pot obtine o taietura dreapta. Nu recomandam acest lucru, deoarece afecteaza durata de viata a panzei, performanta capului de taiere, rulmentii etc. In schimb, operatorul ar trebui sa verifice daca panza este ascutita si ceaprazuita corect sau daca ghidajul lamei si volantele sunt bine reglate ", ne informeaza Adam. 

 

 

O vedere clara de la statia de comanda la distanta

 

Fierastraul LT70 HEAVY-DUTY are o statie de comanda la distanta situata convenabil la inceputul liniei, permitand operatorului o vedere clara asupra procesului de taiere. "In partea stanga a busteanului, operatorul observa clema si rotitorul bustenilor, iar in dreapta observa suporturile laterale verticale. Statia de control se instaleaza intr-un loc convenabil langa fierastrau. Pentru o mai buna vizibilitate, va recomandam instalarea panoului de control la inaltime ", ne informeaza Adam Kubiak. 

 

Panoul operatorului are urmatoarele functii de control:

  1. Un comutator cu tambur pentru alimentare
  2. Un potentiometru pentru reglarea vitezei de taiere
  3. Un comutator cu tambur pentru actionarea sus/jos a capului de taiere
  4. Doua butoane pentru pornirea si controlul decojitorului
  5. Un comutator pentru reglarea bratului de ghidare a panzei
  6. Unitate de comanda SW10 Setworks pentru reglari automate ale grosimii scandurii. 

 

Clientii pot selecta unul dintre cele trei tipuri de unitati de control electronic - SW10 Setworks, Accuset sau un modul de control PLC. 

 

Capul de taiere se conecteaza cu statia operatorului prin cabluri electrice intr-o pista sau perdea flexibile. "Cand dispuneti de spatiu suplimentar in atelier, este o idee buna sa aveti cablurile electrice instalate pe o perdea cu stalpi de otel, deoarece in acest caz, cablurile raman ferite de rumegus. Daca va decideti pentru folosirea unei piste, va trebui sa depuneti eforturi pentru a curata cablurile dupa fiecare tura de lucru", ne explica Adam. 

 

 

Patul HEAVY-DUTY 

 

 

Patul de la fierastraul WM4000 transforma modelul standard LT70 intr-o masina industriala. „Tubul de otel in sine este acelasi la toate modelele de fierastrau Wood-Mizer - de la LT20 pana la WM4000, dar diferenta consta in proiectarea sectiunii transversale a patului”, ne explica Adam. "La acest model, partea de jos a sectiunii este foarte solida, din placi groase de otel. Aceste sectiuni sunt reglabile. Ele sunt in forma de acoperis, rigidizate suplimentar, iar trei suruburi sustin fiecare sectiune de pat. Aceste suruburi nu sunt doar pentru intarire, ci si pentru alinierea patului. Constructia a fost proiectata pentru operatiuni industriale desfasurate in conditii foarte grele de lucru si este aproape imposibil sa fie deteriorata fizic", ne asigura Adam Kubiak.

 

Patul industrial are in dotare un set de echipamente hidraulice pentru manipularea mai usoara a bustenilor mari si grei. Exista doua pachete hidraulice standard - AHSH2 si AHSH4. Cel mai simplu, AHSH2, consta din 3 suporturi laterale verticale, fiecare construit pe o tija dubla din otel cu continut ridicat de carbon si acoperire din crom si clema principala pe o tija dubla. Exista, de asemenea, un rotitor de busteni si doua role de putere sustinute de doi cilindri hidraulici pentru controlul si pozitionarea bustenilor pe pat. 

 

"In pachetul hidraulic AHSH4, clientul primeste, de asemenea, un set de cleme de fixare care sunt utile atunci cand taiati busteni lungi. Dupa eliberarea tensiunilor acumulate in lemn, prismele se pot deforma. Cu aceste cleme, puteti pastra materialul plat pe pat si taia drept", ne explica Adam. 

LT70 HEAVY-DUTY are un sistem de indepartare a scandurilor cu prinderi si lanturi speciale pentru indepartarea automata a scandurilor prelucrate pe fierastrau si o banda transportoare scurta pentru transferul acestora la echipamentul urmator, in cazul exemplului nostru catre masa de sortare.  

 

 

Echipamentul de manipulare a materialelor si prelucrare a lemnului

 

 

Sistemul de taiere LT70 HEAVY-DUTY include mai multe masini accesorii pentru automatizarea prelucrarii bustenilor:

  • o punte de incarcare a bustenilor
  • o masa de sortare
  • un transportor cu lant
  • circular pentru scanduri EG300 Multi-lama. 

 

Puntea de incarcare este disponibila in doua lungimi - 3,6 m si 6 m, si in doua latimi - 1,55 m si 3,8 m. „Puntea poate fi echipata cu 2 sau 3 lanturi de transport pentru a alimenta busteni de forma neregulata sau material scurt”, ne informeaza Adam Kubiak. 

 

Masa de sortare este formata din module de 3 metri lungime, cu optiunea de extindere de pana la 9 m. Fiecare modul dispune de role de antrenare pentru transportul materialului inainte si lanturi transversale pentru a directiona materialul spre stanga sau dreapta. Aceasta configuratie are o alunecare gravitationala pe partea dreapta si un transportor cu lant care transporta materialul de la fierastrau la circularul din partea stanga. Are o lungime de 2,4 m, cu trei lanturi, dar Wood-Mizer il poate reproiecta in functie de nevoile clientilor. 

 

 

La sfarsitul liniei, exista circularul de tivit EG300. Aceasta masina este disponibila cu doua tipuri de motoare electrice - 15 kW (20 CP) si 18 kW (25 CP). Poate prelucra scanduri de pana la 60 mm grosime. Circularul are doua lame circulare; prima functioneaza intr-o pozitie fixa, iar a doua este mobila si echipata cu un indicator laser pentru un control vizual mai bun al procesului de taiere. Este posibil sa adaugati pana la 5 lame pe arbore si sa o transformati astfel intr-o masina multi-lama.

 

 

Cum opereaza linia de taiere LT70 HEAVY-DUTY

 

Procesul incepe cu incarcarea bustenilor pe patul de fierastrau, folosind puntea de busteni. Odata ce busteanul este pe pat, operatorul foloseste rotitorul hidraulic si rolele de antrenare pentru a-l pozitiona optim in vederea taierii initiale. Apoi operatorul activeaza panza si decojitorul. Dupa efectuarea taierii initiale, scandura este deplasata inapoi de catre sistemele de prindere si lanturile de indepartare a scandurii pe banda transportoare scurta. Aceasta trece automat scandura la masa de sortare si, de acolo, este directionata spre partea dreapta, catre glisoarele gravitationale. Procesul se repeta pentru urmatoarea taiere, dar scandura netivita se indreapta spre partea stanga, catre circularul de tivit EG300. Operatorul poate realiza cu usurinta scanduri tivite cu latime definita, deoarece EG300 detine un indicator laser.

 

 

Clientii pot personaliza si actualiza suplimentar liniile de taiere, adaugand mai multe unitati, de exemplu adaugand un transportor cu lant care transporta scandurile de la masa de sortare la dreapta catre circularul MR200 Multi-lama cu arbore dublu pentru o crestere suplimentara a productivitatii. 

 

Sistemele de taiere de la Wood-Mizer permit extinderea treptata a liniei de productie, imbunatatind performantele acesteia si ridicand-o la un nivel industrial ridicat. 

 

Wood-Mizer RO S.R.L.

Fabricii No 6, Sura Mica

557270 Jud. Sibiu

Info utilaje: +40 755 20 20 30

Email: office@woodmizer.ro

www.woodmizer.ro