Temperaturile scazute pot afecta ireversibil adezivii pentru lemn. Foloseste adezivi rezistenti la inghet!
Temperaturile ridicate din zilele de toamna tarzie pot fi inselatoare. Devenim relaxati si uitam sa acordam atentia cuvenita materialelor sensibile la temperaturi scazute. Spre deosebire de vara, cand perioada cu temperaturi ridicate se intinde pe o buna parte a zilei, toamna sunt doar 2-3 ore cu temperaturi mari, iar noptile pot fi chiar foarte reci, mai ales in zonele depresionare. Lasati peste noapte in masina de transport sau in depozite neincalzite, adezivii pentru lemn – aracetii, cum ne-am obisnuit sa le spunem – pot ingheta si devin inutilizabili. Avem posibilitatea sa folosim insa adezivi rezistenti la temperaturi scazute care pot fi folositi si dupa cicluri repetate inghet-dezghet. Szolvegy Vegyipari Targu Mures, distribuitorul marcii de adezivi TISZABOND, ne propune trei adezivi pe care sa-i folosim in anotimpul rece si ne asigura ca, incepand cu luna noiembrie, au deja pe stoc aceste materiale.
De ce nu mai poate fi folosit un adeziv PVA obisnuit care a trecut prin ciclul inghet-dezghet
Pentru a intelege ce se intampla cand adezivul ingheata sa vedem mai intai cum are loc lipirea. Fenomenul se intampla cand moleculele de PVA (polivinil acetat) care plutesc in apa se apropie unele de altele si reactioneaza intre ele formand un produs nou, solid si foarte rezistent care uneste elementele de lemn. Principala cauza a apropierii este cresterea concentratiei de molecule prin indepartarea unei cantitati de apa. Cand adezivul este aplicat pe lemnul ce urmeaza sa fie lipit, o parte din apa din compozitie este absorbita in lemn, iar alta se evapora in perioada de priza deschisa, inainte ca elementele sa vina in contact. Reactia nu are loc instantaneu si de aceea piesele sunt tinute strans in presa pentru o fixare corecta. In general, lipirea are loc in 2 ore si se definitiveaza in 24 de ore (adica ajunge la o rezistenta a lipirii aproape de maxim). Temperatura reduce timpul, lipirea la cald decurgand mai repede.
La 0°C apa incepe sa inghete. Este valabil si pentru apa in care plutesc moleculele de adeziv. Apa din adezivul aflat in ambalaj incepe sa inghete treptat, iar moleculele de adeziv se concentreaza in cantitatea de apa ramasa in stare lichida. Concentrarea lor creeaza conditiile inceperii reactiei si astfel adezivul incepe sa se intareasca inca din bidon. Intarirea treptata are ca efect cresterea vascozitatii, adezivul devenind mai gros. Cand se intampla acest fenomen, daca nu se mentioneaza ca isi revine dupa agitare, adezivul NU trebuie folosit. Adaosul de apa nu rezolva problema ci doar dilueaza un adeziv intarit care nu va mai reactiona dupa evaporarea apei. Folosindu-l veti obtine lipiri de slaba calitate care vor ceda la primul soc mecanic mai puternic.
Probleme pot aparea si daca temperatura in zona de lucru este foarte scazuta (ateliere neincalzite iarna, in constructii). Pentru a reactiona si a lipi lemnul este nevoie de o temperatura minima de 5°C pentru ca pelicula de adeziv sa se formeze pe suprafetele de lipit. Exista si adezivi special formulati pentru lucru in conditii de iarna care reactioneaza si la temperaturi mai mici, dar nu despre ei este vorba. La temperaturi sub 5°C pelicula nu se mai formeaza si in loc de un film continuu va rezulta un strat de praf alb, fara aderenta. Temperatura la care acest fenomen are loc se numeste punct de albire si este cuprinsa intre 3 si 5°C.
Este evident ca nivelul temperaturii este foarte important in toate cele 3 faze: transport, depozitare si lucru. Pentru depozitare si transport se recomanda intervalul 5-35ºC, iar pentru zona de lucru intervalul optim de temperatura este 18-20°C.
Adezivi TISZABOND recomandati pentru sezonul rece
Pentru a putea lucra in siguranta si cand temperatura este foarte scazuta, Szolvegy a dezvoltat 3 adezivi care pot fi folositi si daca au inghetat sau cand temperatura de lucru este foarte scazuta. Dezvoltarea s-a facut in urma colaborarii cu clienti din zona Miercurea Ciuc, recunoscuta pentru temperaturile foarte scazute din timpul iernii. La temperaturi de -20°C, era o problema chiar si descarcatul adezivului din masina climatizata si transportul lui catre depozitul incalzit.
TISZABOND 3000 este un adeziv D3 dezvoltat pentru utilizatori din industria lemnului. Pentru a-i creste rezistenta la apa i se poate adauga 3,5-5% agent de reticulare D3D4, adezivul devenind D4. Poate fi folosit pentru incleierea mobilierului de baie si bucatarie, pentru structuri incleiate care stau in conditii de umiditate ridicata sau de apa cu efect scurt, pentru incleieri unde cel putin o suprafata este lemn sau derivat de lemn (trepte de scara, tocuri de usi, ferestre). Adezivul rezista fara sa inghete la temperaturi de pana la -20°C, iar daca a inghetat poate fi folosit dupa dezghetare. Rezista la 2-3 astfel de cicluri, dupa care riscul este sa gelifieze ireversibil. Dupa ciclul inghet-dezghet vascozitatea adezivului poate creste. Este recomandata agitarea energica in bidon pentru fluidizare. Nu se recomanda adaugarea de apa pentru ca scade proprietatile. Daca adezivul este mai gros se recomanda scaderea presiunii in presa.
TISZABOND 3010 este un adeziv D3 cu caracteristici imbunatatite dezvoltat pentru industria lemnului. Rezistenta la umiditate este D3, iar prin adaugare de agent de reticulare poate deveni D4. Adezivul are o aderenta imbunatatita ceea ce contribuie la o calitate superioara a lipirii. Dupa lipire, filmul de adeziv devine mai elastic, contribuind la cresterea mediei de utilizare a sculelor aschietoare. Nu ingheata pana la -20°C si rezista la 2-3 cicluri de inghet-dezghet. Dupa dezghetare trebuie amestecat pentru a-i scadea vascozitatea.
TISZABOND 3011/D3D de Iarna este dezvoltat pentru industria lemnului si pentru domeniul constructiilor. Este un adeziv D3 imbunatatit, cu umectare mai buna, aderenta umeda imbunatatita, film elastic, fara umplutori. Prin adaugare de 3,5-5% agent de reticulare rezistenta la umiditate creste devenind adeziv D4. Pe langa temperatura scazuta de inghetare de -20°C si folosirea dupa cicluri repetate inghet-dezghet, adezivul are temperatura de formare a peliculei de 0°C. Acest lucru il face foarte util pe santiere, acolo unde iarna temperatura poate ajunge frecvent sub 5°C.
Un adeziv care sa poata fi folosit in conditii limita poate face diferenta intre un flux continuu si unul cu fluctuatii si intarzieri ai timpilor de livrare. Spre deosebire de trecut, cand aracetii nu puteau fi folositi in medii umede, iar daca inghetau nu mai puteau fi folositi, acum a aparut o generatie noua, imbunatatita. Important este sa-i alegem pe cei potriviti.
Articol preluat de la revistadinlemn.ro