Un fierastrau-panglica mai bun pentru un viitor mai bun al padurilor

Prin folosirea de solutii mai inteligente, operatorii de fierastraie-panglica isi pot imbunatati profitabilitatea si rezistenta afacerilor, reducand in acelasi timp cerintele, costurile si deseurile de cherestea.

 

 

La sfarsitul anilor 1970, doi inventatori americani au avut o idee simpla - ce ar fi daca ai putea duce fierastraul-panglica in apropierea copacilor in loc sa aduci copacii la fierastrau? Posibilitatea de economie la costurile cu transportul i-a intrigat.

 

Au lucrat la mai multe prototipuri in garajul lor si, dupa 4 ani, au testat cu succes un fierastrau-panglica cu adevarat portabil. In anul 1982, au infiintat Wood-Mizer (cel care face economie la lemne) cu motto-ul – Din padure pana la forma finala.

 

Inovatia portabilitatii
Prin ducerea fierastraului-panglica la busteni, impactul productiei de cherestea asupra mediului se reduce. Sunt necesare mai putine camioane pentru livrari si sunt reduse consumul de combustibil si emisiile de dioxid de carbon.

 

 

 

Fierastraiele-panglica portabile de la Wood-Mizer au fost un produs nou pe piata in anii 1980 si, drept rezultat, s-a format brusc o noua industrie de nisa – operatori de fierastraie-panglica care se puteau deplasa eficient si la costuri acceptabile de la un client la altul si care puteau prelucra orice numar de busteni transformandu-i in cherestea la fata locului. Inainte, nu se merita sa duci o gramada mica de busteni la un fierastrau-panglica local si, prin urmare, sfarseau pur si simplu ca lemne de foc. Cu un fierastrau-panglica portabil, bustenii puteau fi transformati in cherestea de valoare, cu aceeasi calitate, sau chiar de o calitate mai buna decat cea disponibila anterior.

 

Beneficiile pentru mediu ale panzelor cu taietura subtire

Succesul lor in construirea unui fierastrau-panglica portabil la costuri accesibile s-a datorat exclusiv unui singur factor - au folosit o panza-panglica cu taietura subtire in mod traditional, industria de debitare a lemnului a considerat intotdeauna ca „mai mare era mai bun”, deoarece o panza mai groasa putea taia mai repede. Insa o panza cu o grosime de 1,5 mm si o taietura de 2 mm indeparteaza o cantitate foarte mica de lemn la fiecare taiere (comparativ cu panzele circulare la o grosime de 6 mm). Asadar, cu panzele Wood-Mizer, operatorii de fierastraie-panglica au putut obtine mai multe scanduri si mai putin rumegus (deseu) din fiecare bustean. In functie de marimea bustenilor, valorificarea totala a lemnului poate atinge 70% - 80%.  

 

 

Zoran Jakovlevich, un producator de paleti din Serbia, a remarcat ca, dupa trecerea la fierastraie-panglica de la Wood-Mizer, a putut obtine 5 paleti in plus din fiecare metru cub de lemn.

 

Tehnologia cu taietura subtire face economie la materiile prime si, astfel, pentru a produce acelasi nivel de produse finale, sunt necesari mai putini copaci. Pentru realizarea acelorasi produse finale, sunt necesari mai putini copaci.

 

 

Imbunatatiri la consumul de energie
Fierastraiele-panglica de la Wood-Mizer nu ofera avantaje numai intr-una sau doua zone. Ele livreaza economii complete de costuri dintr-o varietate de perspective, afectand numeroase costuri diferite de exploatare intr-o maniera pozitiva, precum consumul de energie, o zona adesea trecuta cu vederea in analiza utilajelor noi.

 

Panzele mai mici de la Wood-Mizer necesita o cantitate semnificativ mai mica de energie pentru a taia eficient prin comparatie cu alte metode de debitare a lemnului, reducand costurile la energie. Panzele in sine, fiind mai mici, sunt mai ieftine si mai usor de inlocuit si ascutit. Ascutirea panzelor Wood-Mizer poate fi efectuata cu un instructaj minim, in vreme ce panzele mari necesita un specialist in ascutire.

 

Debitare portabila a lemnului - o industrie noua si un nou stil de viata
In ultimii peste 35 de ani, mai mult de 85.000 de fierastraie-panglica Wood-Mizer au fost vandute in peste 100 de tari peste tot in lume, pe masura ce industria de „nisa” a debitarii lemnului cu taietura subtire s-a dezvoltat din ce in ce mai mult.

 

Multe persoane care aveau anterior optiuni limitate pentru diversificarea afacerilor, dupa achizitionarea unui fierastrau-panglica, au inceput o noua cariera - de debitare a lemnului.  Fermieri, detinatori de proprietati imobiliare, taietori de lemne lucrand pe baza de contract, arboricultori, ateliere de mobila, parcuri naturale si companii de cherestea constituite - exista numeroase exemple de persoane provenind din astfel de medii care au ales si au integrat cu succes un fierastrau-panglica de la Wood-Mizer in afacerile lor existente.

 

 

Multi descopera ca un fierastrau-panglica le permite sa inceapa o intreprindere noua, sa duca o viata mai independenta si sa aiba legaturi mai stranse cu lucrul in aer liber - toate „activele necorporale” create prin detinerea unui fierastrau-panglica. 

 

Un sofer ceh de autobuz, Pavel Kadlec, ne impartaseste cum i s-a schimbat viata in bine in momentul in care a decis sa isi cumpere propriul fierastrau-panglica si sa ofere servicii personalizate de taiere a lemnului pe plan local. Ii place sa poata munci in ritmul propriu si sa stie ca munca pe care o face indeplineste o necesitate si este mandru ca produsul pe care il furnizeaza este de o calitate atat de inalta. „Acum sunt propriul meu sef”, de impartaseste el.

 

Din Estonia, fermierul Aigar Tuusis ne marturiseste – „Ai o alta perspectiva asupra vietii cand ai propriul fierastrau-panglica.”

 

Fierastraiele-panglica par ca favorizeaza interactiuni sociale mai bune si in zonele rurale. Din Italia, Anna de Guidi, care conduce o firma producatoare de paleti, ne marturiseste: „Un fierastrau-panglica e cel mai bun mijloc de a-ti face multi prieteni. In fiecare zi ne intalnim cu noi clienti locali care ne devin prieteni.”

 

Locul debitarii lemnului in economia circulara
Fierastraiele-panglica de la Wood-Mizer functioneaza in general ca baza pentru afacerile mici si mijlocii, prelucrand lemnul local pentru utilizatori finali locali, angajand muncitori pe plan local.

 

 

Este un exemplu perfect de dezvoltare sustenabila la nivel local, care are un impact pozitiv asupra economiei mai largi, cea de la nivel regional sau national.

 

Acest tip de activitate comerciala este exact ceea ce numerosi analisti au prezis de ani de zile - ca rezultat al recesiunii indelungate, se vor dezvolta firme mai mici care pot reactiona rapid si mai eficient la nevoile de pe piata si care vor incorpora mai repede tehnologiile noi. 

 

Expertii se refera adesea la aceasta imagine ca fiind o „economie circulara” in care materiile prime sunt reduse si deseurile devin zero. Promovarea firmelor care sa adopte acest model este foarte importanta pentru Parlamentul European si alte institutii europene, care doresc atat sa conserve mediul, cat si sa stimuleze inovatia in afaceri.

 

Succesul inregistrat de firmele mici cu fierastraiele-panglica de la Wood-Mizer confirma faptul ca tranzitia de la „teoretic” la „practic” este posibila si are loc chiar acum.

 

Wood-Mizer RO S.R.L.

Fabricii nr.  6, Sura Mica; 557270 Jud. Sibiu

Info utilaje: +40 755 20 20 30

Email: office@woodmizer.ro

www.woodmizer.ro